دیر یا زود متوجه خواهید شد که برای کارهای فنی خود به سوراخهایی عمیق و در فواصل خاص نیاز دارید. برای انجام کارهایی که به دقت بالا نیاز دارد؛ فقط یک دستگاه به نام «دریل ستونی» میتواند کاربردی باشد. این دریل یک ابزار برقی ثابت یا رومیزی است که برای ایجاد سوراخهای دقیق روی چوب یا فلز کاربرد دارد.
اگر از دریل فقط برای پروژههای کوچک استفاده میکنید؛ احتمالاً دریل ستونی برای شما مناسب نخواهد بود اما اگر به طور تخصصی با چوب یا فلز کار میکنید؛ این دریل یک دستگاه ضروری برای شما است. در این شرایط خرید دریل ستونی را به شما پیشنهاد میکنیم. در این مقاله به طور کامل در مورد نحوه کار و کاربردهای دریل ستونی صحبت میکنیم.
دریل ستونی چیست؟
دریل ستونی یا دریل پرسی (Drill Press) یک ابزار برقی است که برای سوراخ کردن انواع مواد از جمله چوب، پلاستیک، فلزات، سنگ، بتن و سایر مواد سخت کاربرد دارد. این دریل از انواع متهها برای ایجاد سوراخهایی با قطرهای مختلف استفاده میکند اما برخلاف دریلهای دستی که قابل حمل هستند؛ دریل ستونی به صورت ثابت یا رومیزی کار میکند. این دریل قدرت و دقت بیشتری دارد.
دریل پرسی دارای یک چاک است که مته را نگه میدارد تا برای سوراخ کردن مواد استفاده شود. سر دریل ستونی متشکل از یک موتور، مجموعه چاک، دسته کنترل سرعت و دسته تغذیه در بالای ستون و پایه پشتیبانی است. تکیه گاه دستگاه از هر گونه حرکت قطعه کار در حین سوراخکاری جلوگیری میکند و باعث میشود تا دقت کار بالا برود.
اجزای تشکیل دهنده دریل پرسی عبارتند از:
- اسپیندل
- کله گلی
- اهرم
- تسمه
- عمق سنج
- سه نظام
- میز کار
- پایه و بدنه
مزایای خرید دریل ستونی
دریلهای پرسی از نظر میزان کنترل بر قطعه کار و قدرت دستگاه، قویتر از دریلهای شارژی هستند. دریلهای ستونی همچنین سریعتر هستند و امکان حفاری دقیقتری را فراهم میکنند. این ویژگیها به کاربر اجازه میدهند سوراخهای یکنواختتری را روی سطح کار ایجاد کنند.
یک دریل پرسی به شما این امکان را میدهد تا مواد سفتتر و سختتری را سوراخ کنید. بسیاری از دریلهای ستونی میتوانند متههای بزرگتری را در خود جای دهند تا حفرههای بزرگتری را ایجاد کنند. در نهایت، یک دریل ستونی باکیفیت میتواند دوام بیشتری نسبت به یک دریل دستی داشته باشد.
ویژگیهای دریل ستونی
اسب بخار: شما نباید به کمتر از 1.2 اسب بخار بسنده کنید. به عنوان مثال، یک دریل پرسی 5 آمپری شاید دارای 2.3 اسب بخار و عمق سوراخ کاری 30 سانتیمتر است. این دریل ستونی ممکن است سرعت متغیر و قدرت بالایی داشته باشد تا تقریباً هر کاری که کاربر نیاز دارد را انجام دهد. به طور کلی، اسب بخار نشان دهنده قدرت موتور دریل است.
اندازه Swing: این اندازه فاصله بین نزدیکترین لبه ستون و وسط چاک است بنابراین اندازه 30 سانتیمتر به این معناست که میتوانید یک قطعه کار با طول 30 سانتیمتر را سوراخ کنید. اگر به این نتیجه رسیدید که باید سوراخهایی با فاصله بیش از 15 سانتیمتر از لبه قطعه کار خود ایجاد کنید؛ باید اندازه Swing را بیشتر در نظر بگیرید.
توقف عمق: اگر قرار است چندین سوراخ در یک عمق سوراخ کنید، توقف عمق یک ویژگی ضروری است. به عنوان مثال، اگر شما نیاز به 12 سوراخ در یک ماده خاص دارید و همه آنها باید 5 سانتیمتر عمق داشته باشند، توقف عمق تضمین میکند که هر 12 سوراخ دارای عمق مشترک 5 سانتیمتری خواهند بود.
فاصله Stroke: این فاصله معمولاً حداکثر عمقی که یک دوک یا چاک مته میتواند طی کند را اندازه گیری میکند زیرا اپراتور دسته تغذیه را بدون حرکت دادن میز به بالا میچرخاند. این فاصله هر چه بیشتر باشد معمولاً به معنای قیمت بالاتر است اما همچنین امکان کار با متههای طولانیتر و مواد ضخیمتر را فراهم میکند. این فاصله 3 تا 12 سانتیمتر است.
بازخوانی دیجیتال: بازخوانی دیجیتالی روی دریل ستونی یک ویژگی مفید است که سرعت کارکرد دستگاه را نمایش میدهد. بازخوانی دیجیتال حدس زدن دور در دقیقه را حذف کرده و به راحتی امکان خواندن سرعت را فراهم میکند. این ویژگی همچنین عمق سوراخی که در حال حفاری هستید را اندازه گیری میکند.
چاک مته: چاکهای مته که با دست محکم میشوند راحت هستند و احتمال گم شدن کلید را از بین میبرند. با این حال، اگر قصد دارید قطرهای نسبتاً بزرگ را سوراخ کنید؛ مطمئنتر است که چاک را با آچار یا کلید چاک سفت نمایید. یک چاک مته با قطر 20 سانتیمتر برای حفاری سوراخهای بزرگتر ایده آل است.
نحوه کار دریل ستونی
اگرچه دریل ستونی قابل حمل نیست اما قدرت و دقت بالایی دارد. بر خلاف متههای دستی که به قدرت بازوی اپراتور برای حفر سوراخ دقیق و تمیز متکی هستند؛ دریلهای پرسی هرگونه اتکا به قدرت بدنی کاربر را حذف کرده و به جای آن قدرت دستگاه را جایگزین میکنند.
یک دسته چرخان میتواند فرود مکانیسم چرخشی به نام دوک را کنترل کند و فقط میتواند به صورت عمودی حرکت کند. همچنین مته در یک چاک در انتهای این دوک نگه داشته میشود. دوک باعث میشود سوراخهای کاملاً دقیقی ایجاد شوند. شما دستگاه را مطابق با نیازهای خود تنظیم میکنید و میتوانید عمق، زاویه و قطر را تنظیم کنید تا دستگاه به طور خودکار سوراخهای مورد نیاز شما را ایجاد کند.
مراحل استفاده از دستگاه به شرح زیر است:
- ابتدا از ماسک، عینک محافظ و یک جفت دستکش لاستیکی استفاده کنید.
- مته مورد نظر خود را انتخاب کرده و مستقیماً در چاک سفت کنید (چاک را با چرخاندن آن در خلاف جهت عقربههای ساعت شل کنید).
- قطعه کار را با استفاده از گیره روی میز نگه دارید.
- میز را تنظیم کنید و آن را در ارتفاع دلخواه قرار دهید که برای شما راحت باشد.
- سرعت حرکت مته را با توجه به متریال و قطر سوراخ تنظیم کنید.
- پس از بررسی وضعیت دستگاه، سیم برق را وصل کنید، سپس دریل را روشن کنید.
- با اهرم، مته را به آرامی به سمت هدف خود روی قطعه کار پایین بیاورید.
- اجازه دهید مته کار را انجام دهد. پس از ایجاد سوراخ موتور را خاموش کنید و دستگاه را از برق جدا کنید.
- اکنون قطعه کار سوراخ شده است. مته را بردارید و آن را تمیز کنید.
- اگر چربی یا باقیمانده مواد روی مته مانده است؛ آنها را با یک حلال یا چربی گیر تمیز کنید.
انواع دریل ستونی
دریل ستونی در 2 نوع تولید میشود که هر کدام ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. در ادامه به طور کامل در مورد انواع دریل پرسی صحبت میکنیم:
1- دریل ستونی رومیزی (Benchtop Drill Press)
همانطور که از نام آن پیداست؛ مدل رومیزی بر روی میز کار قرار میگیرد و حداقل فضا را در یک کارگاه کوچک اشغال میکند. این دریلها برای کارها در مقیاس کوچک مناسبتر هستند. دریل ستونی رومیزی میتواند عمق سوراخ کاری از 5 تا 10 سانتیمتر را ارائه دهد. اگر به دنبال یک دریل پرسی با اندازه جمع و جور هستید؛ نوع رومیزی گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
2- دریل ستونی زمینی (Floor Drill Press)
دریل پرسی زمینی یا ثابت مستقیماً به کف کارگاه متصل میشود و از میز کار خبری نیست. این دریل اسب برای کارهای سنگین و بزرگ مناسبتر است زیرا قدرت بالاتری نسبت به دریل رومیزی دارد. دریل زمینی معمولاً قابلیت چرخش دارد و عمق سوراخ کاری از 7 تا 15 سانتیمتر را ارائه میدهد. اگر به دنبال خرید دریل ستونی قوی برای کاربردهای بزرگ هستید؛ مدل زمینی دریل مناسب شما است.
کاربردهای دریل ستونی
دریل ستونی تنها ابزاری است که قادر به چرخاندن یک قطعه مخصوص برای سوراخ کاری است. همچنین این دستگاه ویژگیهای خاصی دارد که باعث شده تا برای کاربردهای مختلف مناسب باشد. از موارد استفاده دریل پسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاری سوراخها به عمق مشخص با کمک توقف عمق
- کج کردن سر دستگاه برای ایجاد سوراخهای زاویهای
- امکان ایجاد سوراخهای رزوهای
- سوراخهای متقابل برای پیچ سر صاف یا حفاری لبه سوراخ
- سوراخهای متقابل برای پیچ درپوش سر سوکت
- برش سوراخهای مربعی یا مستطیلی روی چوب با استفاده از قیطون
- سنباده زدن مواد با درام سنبادهای (در چاک مته قرار میگیرد)
نکات مهم هنگام خرید دریل ستونی
خرید دریل پرسی یک سرمایه گذاری مناسب خواهد بود زیرا برای تولید انواع و اقسام وسائل مختلف، کاربردهای بسیاری دارد. با این حال، در زمان خرید دریل ستونی باید به نکات مهمی که در ادامه توضیح داده میشوند؛ توجه کنید:
قدرت دریل
بهترین راه برای قضاوت در مورد قدرت یک دریل پرسی، محاسبه وات است. همه مدلهای دریل پرسی ارقام آمپر و ولت را روی دستگاه نمایش میدهند. هرچه وات بیشتر باشد؛ دریل میتواند مواد سختتری را سوراخ میکند. بزرگترین دستگاه دریل ستونی مدل زمینی است که برای کارگاههای خانگی حدود 1000 وات توان تولید میکند.
مدلهای رومیزی معمولاً یک سوم تا یک دوم این قدرت را دارند. به عنوان مثال، شما مدلی دارید که مجهز به موتور 650 واتی است. این دستگاه فقط میتواند تا 13 میلیمتر عمق را سوراخ کند اما اگر موتور یک کیلوواتی داشته باشید، این امکان را دارید تا 30 میلیمتر را سوراخ کنید.
سرعت دریل
اکثر دریلهای پرسی دارای سرعت چرخش متغیر برای حفاری در مواد مختلف هستند. مدلهای بالاتر سرعت بیشتری ارائه میدهند. مدلهای رومیزی معمولاً 5 یا 6 سرعت مختلف دارند؛ در حالی که یک مدل زمینی خوب ممکن است تا 16 سرعت مختلف داشته باشد. چرا سرعت چرخش اهمیت دارد؟ هر چه مادهای که سوراخ میکنید سختتر باشد؛ به سرعت مته کمتری نیاز دارید.
ویژگیهای دریل
میز دریل پرسی جایی است که قطعه کار قرار میگیرد و تقریباً در همه مدلها میز میتواند بالا و پایین حرکت کند تا جایی برای قطعه کار مناسب باشد. بسیاری از مدلها همچنین امکان کج شدن میز را به صورت پهلو به پهلو یا تا 45 درجه یا برای مدلهای بزرگ تا 360 درجه کامل میدهند.
این ویژگی امکان سوراخ کاری در تمام زوایا را فراهم میکند. برخی از مدلها دارای چراغهای LED یا راهنماهای لیزری هستند تا دقیقاً محل فرود مته روی قطعه کار را نشان دهند.
کلام آخر
وقتی دقت کلید موفقیت است، متخصصان به یک دریل ستونی روی میآورند. این دریل میتواند سوراخهایی را با فواصل دقیق در اعماق و عرض مشخص سوراخ کند. این دستگاه از پایه، ستون، دوک و سر مته تشکیل شده است. از دریل پرسی برای کاربردهای حساس استفاده میشود و اغلب یک وسیله صنعتی است.
دریل پرسی به ندرت در موارد خانگی کاربرد دارد اما اگر یک فرد فنی، گاراژی بزرگ داشته باشد که در آن وسائل چوبی و فلزی خاصی درست میکند؛ این دریل مفید خواهد بود. در هر صورت، برای خرید دریل ستونی میتوانید از تیم فروش و پشتیبانی ابزارمارت مشاوره بگیرید تا محصول مناسب خود را تهیه کنید.