پیچ گوشتی از متداولترین ابزارهایی است که افراد در امور صنعتی از آن استفاده میکنند. این ابزار جزو ابزارآلات دستی و برقی است و برای باز و بسته کردن پیچها استفاده دارد. بسیار مهم است که افراد پیش از خرید پیچ گوشتی بدانند که پیچ گوشتی چیست و چه کاربردی دارد؟ این وسیله انواع مختلفی دارد و به همین دلیل آشنایی با انواع آن بسیار مهم است. در مقاله امروز به این مسئله خواهیم پرداخت که پیچ گوشتی چیست و چه کاربردی دارد؟
پیچ گوشتی چیست؟
پیچ گوشتی از خانواده ابزارآلات دستی و برقی است و از آن برای باز و بسته کردن انواع پیچها استفاده میشود. این ابزار با استفاده از نیروی گشتاوری و اهرمی، به باز و بسته کردن پیچها کمک میکند و به همین دلیل یکی از متداولترین ابزارآلاتی است که در صنعت از آن استفاده میشود.
کاربرد پیچ گوشتی چیست؟
آشنایی با کاربرد پیچ گوشتی پیش از خرید پیچگوشتی بسیار اهمیت دارد. کاربرد پیچ گوشتی در باز و بسته کردن پیچها است. از این وسیله میتوان برای متصل کردن دو قطعه در نجاری، تعمیر وسایل برقی، نصب تابلو در خانه و موارد مشابه استفاده کرد.
کاربرد پیچ گوشتی با توجه به انواع مختلف آن متفاوت است و به همین دلیل بسیار اهمیت دارد تا با توجه به نوع پیچ گوشتی از آن استفاده کرد. برای کارهای سنگین و نیازمند به مقاومت بالا به طور مثال نمیتوان از پیچ گوشتی دستی استفاده کرد و باید حتماً به سراغ انواع شارژی رفت.
بخشهای تشکیلدهنده پیچ گوشتی
پیچ گوشتی در سه شکل دستی، برقی و شارژی در بازار موجود است. پیچ گوشتیهای دستی از دو بخش دسته و میلهای که به نوک آن منتهی میشوند، تشکیل شدهاند. دسته این پیچ گوشتیها به شکلی ساخته میشود که در دست گرفتن آنها راحت باشد. نوک پیچ گوشتی انواع زیادی دارد و به شکلهای دو سو، چهار سو، شش سو، ستارهای، مربعی و... است که در انتهای نوک میلهای قرار گرفتهاند. پیچ گوشتی برقی دارای بدنه ثابت و سری قابلتعویض است و این مسئله به کارایی آن اضافه میکند.
انواع پیچ گوشتی
در این قسمت از مقاله پیچ گوشتی چیست و چه کاربردی دارد؟ به انواع این ابزار میپردازیم.
انواع پیچ گوشتی به شرح زیر هستند:
پیچ گوشتی دستی
یکی از سادهترین انواع پیچ گوشتی، نوع دستی آن است. این وسیله ساختار بسیار سادهای دارد و میتوان تنها با نیروی دست از آن استفاده کرد. پیچ گوشتی دستی در مدلهای متفاوتی به تولید میرسد که از جمله پرکاربردترین و بهترین آنها میتوان از مدلهای دو سو، چهار سو، ساعتی دو سو، تاشو جغجغهای، ضربه خور یا چکشخور، ساعتی ستارهای و نمکدانی جغجغه نام برد.
کاربرد این مدلها به شرح زیر است:
- پیچ گوشتی چهارسو: کاربرد پیچ گوشتی چهارسو برای باز و بسته کردن پیچهای چهارسو یا سمت است.
- پیچ گوشتی تخت: این مدل از سادهترین انواع پیچ گوشتی است که برای باز و بسته کردن پیچهای دو گوش کاربرد دارد.
- پیچ گوشتی دو سو: از این مدل برای باز و بسته کردن پیچهای معمولی استفاده میشود.
- پیچ گوشتی چکشخور: بخش انتهایی این پیچ گوشتی آهنی است تا بتوان با چکش به آن ضربه زد و بهعنوان قلم بنایی از آن استفاده کرد.
- دسته T: کارکرد این پیچ گوشتی در مواردی است که به نیروی گشتاور بیشتری برای باز و بسته کردن پیچها نیاز است.
- پیچ گوشتی جغجغهای: این پیچ گوشتی تنها در یک حالت چرخش، پیچها را شل میکند و کاربر نیازی ندارد که پیچ گوشتی را به دو طرف بچرخاند.
- پیچ گوشتی عایق: کاربرد پیچ گوشتی عایق در مواردی است که امکان برقگرفتگی کاربر وجود دارد. دستههای این پیچ گوشتی دارای روکش عایقدار هستند و از جان شخص محافظت میکنند.
- پیچ گوشتی ۹۰ درجه: کاربرد پیچ گوشتی ۹۰ درجه در فضاهای کوچک است. با چرخش ۹۰ درجه این وسیله میتوان پیچها را باز و بسته کرد.
- پیچ گوشتی مشتی: اندازه این پیچ گوشتی کوچک است و در جاهایی که نمیتوان از پیچ گوشتی با دسته بلند استفاده کرد، از آنها استفاده میشود.
- پیچ گوشتی ساعتی: این مدل از پیچ گوشتی برای کارهای ظریف و باز و بسته کردن پیچهای بسیار ریز استفاده میشود.
- پیچ گوشتی همهکاره: این پیچ گوشتی به شکلی طراحی شده که انواع پیچ گوشتی را میتوان بر روی آن نصب کرد. با این ابزار میتوان بیشتر پیچها را بهراحتی باز و بسته کرد.
ویژگیها و مشخصات پیچ گوشتی دستی
ویژگیها و مشخصات پیچ گوشتی دستی عبارت است از:
- دارای دسته نرم و ضد لغزش
- مناسب برای کارهای کوچک
- ساخته شده از آلیاژ کروم وانادیوم
- با قابلیت حملونقل ساده
- بسیار کمحجم
پیچ گوشتی برقی
یکی از مهمترین انواع پیچ گوشتی، نوع برقی آن است که در دو نوع خانگی و صنعتی وجود دارد. این تقسیمبندی بر اساس قدرت، ابعاد و موتور پیچ گوشتی انجام میشود. پیچ گوشتیهای برقی در دو دسته کلاچی و سه نظام هستند که از مدل مجهز به سه نظام برای سوراخکاری بهعنوان دریل میتوان استفاده کرد.
ویژگیهای پیچ گوشتی برقی
پیچ گوشتی برقی دارای مزایا و ویژگیهای زیر است:
- دارای موتور دوسرعته
- مجهز به کلید چپ گرد و راست گرد
- دارای سه نظام اتوماتیک
- با موتور قدرتمند با عملکرد بالا
- مجهز به کلید دیمر ضد غبار
- دارای کلید الکترونیک و بلبرینگ ضد غبار
پیچ گوشتی شارژی
این ابزار در واقع دریل شارژی است و با توجه به کاربردهای آن، بهعنوان پیچ گوشتی شارژی نیز از آن استفاده میشود. از این وسیله میتوان در زمینههای مختلف استفاده کرد. پیچ گوشتی شارژی با توجه به عملکرد آن به دو دسته چکشی و الکتریکی تقسیم میشود. کارکرد نوع چکشی آن سادهتر است و در حالت چکشی با توجه به نیروی اضافی در دستگاه، به شکل چکشی عمل میکند. از پیچ گوشتی شارژی چکشی برای کارهای سنگین و طولانیمدت استفاده میشود.
ویژگیها و مشخصات پیچ گوشتی شارژی
ویژگیها و مشخصات پیچ گوشتی شارژی عبارت است از:
- دارای تغییر سرعت چپ گرد و راست گرد
- با قابلیت دریلکاری و چکشکاری
- دارای گیربکس چکشی
- مجهز به موتور پرقدرت صنعتی
- مجهز به کلید ضد غبار
- دارای کلید تنظیم گشتاور
- دارای سه نظام اتومات
- دارای باتری لیتیومی
- مجهز به تکنولوژی کلید گازی
نحوه استفاده از پیچ گوشتی
در این بخش از مقاله پیچ گوشتی چیست؟ به نحوه استفاده از آن میپردازیم. برای استفاده از این ابزار ابتدا نوک آن را در حفرهای که موردنظرتان است، داخل کنید و نوک پیچ گوشتی را بر روی شیار پیچ قرار دهید و بهخوبی چفت کنید. چفت کردن پیچ گوشتی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا در غیر این صورت نوک پیچ گوشتی بر روی شیار میلغزد و باعث خراب شدن آن میشود. حالا میتوانید با یک دست پیچ را نگه دارید و با دست دیگر نوک ابزار را به شکل عمود بر روی شیار پیچ حفظ کنید. سپس پیچ گوشتی را برای باز کردن پیچ به سمت چپ و برای بستن آن به سمت راست بچرخانید. پس از کمی چرخاندن میتوانید دست خود را بردارید و فشار بیشتری را به پیچ وارد کنید تا باز یا بسته شود.
نکات ایمنی هنگام کار با پیچ گوشتی
هنگام کار با پیچ گوشتی حتماً موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- حتماً از چفت بودن سری پیچ گوشتی در شیار پیچ مطمئن شوید. پیچ گوشتی نباید خیلی سفت و نه خیلی شل در شیار پیچ قرار گیرد؛ در غیر این صورت پیچ صدمه خواهد خورد.
- از پیچ گوشتی برای کارهایی همچون سوراخکاری استفاده نکنید.
- پیچ گوشتی را برای تخلیه بار الکتریکی خازن و یا باتری به کار نبرید.
- پیچ گوشتی را حتماً پیش از کار خشک و تمیز کنید؛ زیرا کار با پیچ گوشتی چرب و کثیف شده باعث ایجاد حادثه میشود.
- از پیچ گوشتیهایی که دسته آنها شکسته است، استفاده نکنید.
- پیچ گوشتیهای معمولی را در جاهایی که جریان برق وجود دارد، به کار نبرید.
- با استفاده از انبر دست به پیچ گوشتی نیرو وارد نکنید؛ زیرا میتواند باعث شکسته شدن دسته آن شود.
- از پیچ گوشتی بهعنوان اهرم یا دیلم استفاده نکنید؛ به دلیل اینکه جنس آنها سخت و خشک است و در صورت شکسته شدن تکههای آن به سمت چشم یا بدن شما پرتاب میشود.
- در مکانهایی که دسترسی به آنها سخت است از پیچ گوشتی آهنربایی یا مگنت دار استفاده کنید.
- برای باز و بسته کردن پیچهایی با دور بالا از پیچ گوشتی برقی یا جغجغهای استفاده کنید.
کلام پایانی
دانستن اینکه پیچ گوشتی چیست و چه کاربردی دارد؟ برای افرادی که میخواهند دست به خرید پیچ گوشتی بزنند، بسیار مهم است. کاربرد پیچ گوشتی در باز و بسته کردن پیچها بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل این ابزار یکی از موارد پرکاربرد در صنعت است. این ابزار انواع مختلفی دارد و هر کدام کارکرد متفاوتی را ارائه میدهند. درنظرگرفتن انواع پیچ گوشتی و نوع کار بسیار اهمیت دارد تا این وسیله کاربری مناسب خود را ارائه دهد.
منبع: